Sometimes, but only on routes the park has opened to e-bikes. Under US federal rules for National Park Service (NPS) units, an e-bike can be allowed only where regular bicycles are already allowed, and the park superintendent decides which of those places, and which e-bike classes, actually qualify. Anywhere the superintendent has not designated, e-bike use is prohibited. So the useful question is not “are e-bikes allowed in national parks?” but “has this park opened this road or trail to my class of e-bike?”
This page covers National Park Service units under federal regulation as of October 2026; state parks, national forests and other land managers write their own rules. For the wider picture, see our overview of e-bike laws in the US, UK and EU.
What the federal rule says
The governing text is paragraph (i) of 36 CFR 4.30, the NPS bicycle regulation. The e-bike provisions come from a rule published on November 2, 2020, effective December 2, 2020. In practice:
- Where e-bikes may go. Park roads, parking areas, and administrative roads and trails, but only those already “otherwise open to bicycles.” An administrative road is one closed to motor vehicle use by the public but open to motor vehicles for administrative purposes.
- Who decides. The superintendent designates the areas, or particular e-bike classes, and must notify the public using the methods in 36 CFR 1.7.
- The default. In any location the superintendent has not designated, e-bike use is prohibited.
- Wilderness. Possessing an e-bike in a wilderness area established by federal statute is prohibited, so the rule reaches beyond riding: simply having one there is a violation.
- Limits and closures. A superintendent can restrict e-bikes, attach conditions or close a road or trail after weighing public health and safety, resource protection and other management goals, so designations are not permanent.
Why “otherwise open to bicycles” is the catch
E-bikes borrow the bicycle rules; they do not create new access. Regular bicycles are permitted on park roads and in parking areas that the general public can drive on. Off those, riding is prohibited unless the route is an administrative road or trail authorized for bicycles. Authorizing an existing hiking or horse trail is a formal process that includes a park planning document for that trail and an environmental assessment or environmental impact statement. A footpath that has never been through that process is closed to bicycles, and so to e-bikes.
Which e-bikes count: the three classes
The federal definition (36 CFR 1.4) is a two- or three-wheeled cycle with fully operable pedals and an electric motor of not more than 750 watts, falling into one of three classes. A machine without working pedals, or one that fits no class, is not an “electric bicycle” for these purposes, so do not assume the permission covers it. NPS also states that the regulation does not apply to electric scooters, mopeds or motorcycles. The regulation uses mph; km/h figures are rounded.
| Class | How the motor works | Assistance ends at |
|---|---|---|
| Class 1 | Assists only while you pedal | about 32 km/h (20 mph) |
| Class 2 | Can move the bike without pedaling (typically a throttle) | about 32 km/h (20 mph), where the motor can no longer assist |
| Class 3 | Assists only while you pedal | about 45 km/h (28 mph) |
The class matters because superintendents may treat classes differently. NPS gives the example of a road open to Class 1 only, or to Classes 1 and 2 but not Class 3. Confirm your bike’s class before you read a park’s list. If you are unsure whether yours has a throttle, our guide to throttle versus pedal assist explains how to tell.
Motor-only riding, and where the sources differ
The regulation prohibits using the motor alone to move an e-bike, without pedaling, for an extended period of time. The prohibition does not apply where the public may use motor vehicles, so on an open park road a throttle is not the issue it would be on a bike path. On a designated path, plan to pedal. The text gives no time limit for “extended period,” so do not test it.
The NPS announcement of August 30, 2019 put this more strictly: the motor could not propel an e-bike without the rider also pedaling, except in locations open to public motor vehicle traffic, with no “extended period” qualifier. It also listed the allowed places as park roads, paved or hardened trails, areas designated for off-road motor vehicle use and administrative roads where traditional bikes are allowed, wording the regulation does not repeat. NPS marks the announcement as archived content published before January 20, 2025. The regulation is the later and more specific text: treat it as the baseline and the park’s own designations as the final word.
How to find out what your park allows
- Start with the park’s website. NPS tells visitors to check with the park they plan to visit about where e-bikes are allowed.
- Ask about the superintendent’s compendium. The superintendent must compile all designations, closures, permit requirements and other discretionary restrictions in writing, update that compilation annually and provide it on request. The e-bike rule names the compendium as one place restrictions and closures are announced.
- Read signs and maps on arrival. Public notice can take the form of signs at conspicuous locations such as normal points of entry, and maps kept at the superintendent’s office and other convenient places. A visitor center or ranger station can fill in the rest.
- Match class to route. A park may open one road to your class and not the next, so check the specific route.
Rules that still apply on a designated route
Permission to be on a route does not suspend the ordinary bicycle rules. The e-bike paragraph applies several of them to e-bike riders, including paragraphs (h)(3) to (h)(5) of 36 CFR 4.30:
- Lights. In low visibility, in tunnels and between sunset and sunrise, a white light or reflector must be visible from at least about 150 m (500 feet) in front, and a red light or reflector from at least about 60 m (200 feet) behind (see our lights buyer’s guide).
- No riding abreast of another bicycle unless the superintendent authorizes it.
- No alcohol. Consuming it while riding, or holding an open container, is prohibited.
State law fills the remaining gaps. NPS says state requirements typically concern safety matters such as helmet and age rules, plus registration and insurance. State law does not decide where in a park e-bikes may go; the regulations give that authority to superintendents.
Before you ride into the park
NPS safety guidance notes that the battery and motor can add 20 or more pounds (about 9 kg or more) to a bike, so mount and dismount carefully, and it lists a helmet, bright reflective clothing and lighting as proper equipment. Run our pre-ride checklist first, and for hilly or remote routes check how far an e-bike really goes on one charge. If a brake lever feels spongy, a wheel wobbles, the frame shows a crack, or the battery is swollen or damaged, do not ride; have a bike shop inspect it first.
What may have changed
The NPS e-bike page shows a last-updated date of September 4, 2025, and the regulation’s amendment history ends with the November 2, 2020 amendment. Individual park designations are separate and change whenever a superintendent acts, so this page cannot tell you what a particular park allows today.
Sources
- Legal Information Institute: 36 CFR 4.30 – Bicycles
- Legal Information Institute: 36 CFR 1.4 – What terms do I need to know?
- Legal Information Institute: 36 CFR 1.7 – Public notice
- US National Park Service: Electric Bicycles (e-bikes) in National Parks
- US National Park Service: National Park Service Announces Policy for Electric Bicycle Use in National Parks
Last reviewed: October 2026.